Sunt deja client
E-mail
Parola
Am uitat parola
Sunt client nou
Creaza Cont
×
 
 
0  COS (0)
Cosul este gol.
Articole » Despre mancare » Beneficiile condimentelor asupra organismului

Beneficiile condimentelor asupra organismului

Condimentele au un rol deosebit de important in orice bucatarie, deoarece pe langa aroma si savoarea pe care o dau mancarii, ele au si numeroase beneficii asupra organismului si sanatatii noastre.

Spre deosebire de fructe si legume, condimentele au un continut mai mare de antioxidanti care ajuta la prevenirea anumitor afectiuni precum Alzheimer, cancer, boli cardiovasculare si de asemenea ajuta la intretinerea elasticitatii si a fermitatii pielii.
Persoanele vegetariene beneficiaza mai mult de calitatile condimentelor, deoarece in general, mancarea vegetariana este foarte bogata in condimente. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa alegem dieta vegetariana, din contra, ar trebui sa ne incurajeze sa utilizam mai mult condimentele in orice tip de mancare, pentru a ne bucura de beneficiile acestora asupra organismului si bineinteles de savoarea deosebita pe care o dau mancarii.

Printre condimentele care nu ar trebui sa lipseasca din bucatria noastra, datorita gustului deosebit pe care il dau mancarii si mai ales datorita beneficiilor pe care le au asupra organismului si sanatatii noastre se numara: piperul, ghimbirul, oregano, scortisoara, salvia, curcuma, patrunjelul si praful de chili sau ardei iute.

Piperul, unul din cele mai utilizate condimente, are efecte deosebite pentru persoanele care sufera de hipotensiune, acesta ajuta la ridicarea nivelului tensiunii arteriale. De asemenea are un efect antidepresiv si de stimulare a functiilor cognitive, inhiba dezvoltarea celulelor tesutului gras, contribuind la controlul greutatii corporale si nu in ultimul rand ajuta la cresterea absorbtiei intestinale si la stimularea imunitatii.

Ghimbirul este foarte bogat in antioxidanti, acestia ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimularea circulatiei si calmarea durerilor, de asemenea reduce balonarea, calmeaza spasmele si este un tratament excelent pentru greata cauzata de sarcina sau rau de miscare si mahmureala. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii ghimbirul este indicat a se consuma pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a Alzheimer-ului si a artritei.

Oregano, are proprietati deosebite antibacteriene si antivirale, datorita timolului si a carvacolului, doua dintre cele mai importante componente ale sale. Acesta ajuta la distrugerea organismenlor care contribuie la aparitia infectiilor, ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii, este eficient in tratarea gingivitei si de asemenea poate fi utilizat pentru tratarea sinuzitei. Oregano continte o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o bogata sursa de magneziu, calciu, fier, vitamina C, vitamina A, acizi grasi si omega-3.

Scortisoara este un excelent antimicrobian, care opreste cresterea si dezvoltarea bacteriilor, are proprietati antiinlamatorii, anticoagulante si reduce angregarea trombocitelor. De asemenea scortisoara este foarte benefica persoanelor care sufera de diabet, aceasta ajutand la reglarea nivelului de zahar din sange, scazand in acelasi timp trigliceridele si colesterolul. Inca un aspect benefic pe care il are asupra organismului nostru este faptul ca ajuta la imbunatatirea memoriei, prin stimularea functiilor creierului, previne formarea cheagurilor de sange si blocarea capilarelor.

Salvia ajuta la imbunatatirea memoriei, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antioxidante care previn deteriorarea celulara. De asemenea poate fi folosita pentru tratarea astmului bronsic, a artritei reumatice si a aterosclerozei.

Curcuma sau sofranul indian, are un rol deosebit in prevenirea si tratarea bolilor intestinale inflamatorii, colita ulcerativa, artrita reumatoida sau fibroza chistica. De asemenea poate fi utilizata pentru prevenirea afectiunilor hepatice, digestive sau cardiovasculare. Datorita faptului ca este bogat in antioxidanti si antiinflamatori s-a descoperit a fi deosebit de benefic in lupta impotriva cancerului, prevenirea Alzheimer-ului si a inflamatiei articulatiilor.

Patrunjelul este de asemenea un condiment destul de des folosit, mai ales in bucataria traditionala romaneasca. Printre cele mai importante beneficii ale sale este capacitatea de a lupta impotriva cancerului prin inhibarea formarii tumorii, mai ales la nivelul plamanilor. De asemenea, fiind o bogata sursa de nutrienti: vitamina C, beta-caroten si acid folic, ajuta la protejarea inimii.

Praful de chili si ardeiul iute ajuta la scaderea colesterolului, favorizand pierderea in greutate. De asemenea  au un rol deosebit in cresterea imunitatii, ajuta la descongestionarea mucoasei plamanilor si a nasului, previne aparitia ulcerului si a cancerului.

Asadar, nu ezitati in folosirea variata a condimentelor in orice tip de mancare, pentru a va putea bucura de gustul deosebit pe care il dau acesteia si de beneficiile pe care le au asupra organismului. Triox, firma de catering Cluj, va invita sa degustati preparatele pregatite proaspat si cu ingrediente de cea mai buna calitate.

Copyright © Triox Catering 2017 | 
Beneficiile condimentelor asupra organismului